top of page

De realiteit van kinderen met HIV/Aids in Suriname

HIV/Aids is een probleem dat vaak geassocieerd wordt met Afrika, maar wat veel mensen niet weten, is dat het Caribisch gebied — en dus ook Suriname — een van de snelst groeiende regio’s is als het gaat om HIV-besmettingen.

Volgens UNAIDS, de wereldwijde aidsorganisatie van de Verenigde Naties, is ongeveer 1,5% van de volwassen bevolking in Suriname HIV-positief — dat zijn ongeveer 7.000 mensen. De exacte aantallen besmette kinderen zijn moeilijk vast te stellen, maar de verwachting is dat dit aantal in de komende jaren blijft groeien.

Kinderen worden hard geraakt
Voor baby’s en kinderen is de situatie schrijnend. Een kind kan al bij de geboorte besmet raken via de moeder of door borstvoeding.

Clean Up
Green Thumb
2013 IMG_2427.jpg-V1.jpg

Veel van deze kinderen worden aan hun lot overgelaten, omdat:

🛑Het taboe op HIV/Aids enorm groot is

In Suriname wordt amper over HIV/Aids gesproken. Het is nog steeds een beladen onderwerp, waardoor mensen bang zijn om openlijk hulp te zoeken. Ouders die hun besmette kind naar een tehuis brengen, willen er soms niets meer mee te maken hebben vanwege schaamte of sociale druk.

⚕️Er is weinig structurele hulp

De gezondheidszorg in Suriname kampt met grote uitdagingen. HIV-positieve kinderen krijgen niet altijd de medicijnen, voeding of psychologische hulp die ze nodig hebben.

📉 De economische situatie verslechtert

Door de financiële crisis in Suriname trekken lokale sponsoren zich steeds vaker terug, waardoor tehuizen en ziekenhuizen moeite hebben om rond te komen. Het gevolg is dat de meest kwetsbare kinderen het zwaarst worden getroffen.

Verhalen van Hoop

Verhalen 
van hoop

Bij de Stichting Kleurrijk Leven voor Suriname zetten we ons in voor de toekomst van HIV geïnfecteerde kinderen en jongvolwassenen in Suriname. Onze stichting biedt ondersteuning aan deze kwetsbare jongeren, zodat zij de kans krijgen om hun dromen waar te maken en een betere toekomst op te bouwen.

Shae.jpeg

Shae

Neem bijvoorbeeld Shae, een 9-jarig meisje dat sinds haar geboorte bij St. Mijnzorg woont. Ondanks de uitdagingen die ze heeft meegemaakt, zoals het ontbreken van familiebezoek en gedragsproblemen, blijft ze vechten. We maken ons zorgen om haar welzijn en zijn dankbaar dat we haar psychologische hulp kunnen bieden. Samen met onze donateurs werken we eraan om haar de ondersteuning te geven die ze nodig heeft.

Lorenzo.jpg

Lorenzo

Lorenzo, een jongeman die bij zijn oma woont, is vastbesloten om zijn opleiding af te ronden en zijn droom om in de keuken van een ziekenhuis of restaurant te werken waar te maken. Zijn verhaal is een prachtig voorbeeld van hoop en zelfvertrouwen, en we zijn trots dat we hem kunnen helpen met zijn vervolgopleiding.

Sulgea

Sulgea is een 19-jarige jongvolwassene die haar dromen waarmaakt aan de FHR School of Business. Dankzij de steun van sponsoren zoals Antoinette en Johan van Zon, kan ze zich volledig richten op haar studie en haar toekomst. Haar vastberadenheid en succes zijn een inspiratie voor ons allemaal.

Sully.jpg

Sten

Stifenest Li-A-Young (Sten), die meervoudig gehandicapt is en individuele hulp nodig heeft. Hij ontvangt de zorg die hij verdient in de Mr. Huberstichting, waar hij ook ergo-therapie krijgt. 

Dit zijn slechts enkele van de kinderen die de stichting heeft bijgestaan. Help u mee? 

Stinefest.jpeg
Een vergeten groep kinderen

👥❌ Een vergeten groep


Kinderen die in een tehuis terechtkomen, zijn vaak wees of verstoten door hun familie. Zonder steun hebben ze weinig kans om naar school te gaan, gezond op te groeien of een toekomst op te bouwen. Dit maakt het werk van Stichting Kleurrijk Leven voor Suriname des te urgenter: het gaat om kinderen die simpelweg zijn geboren in een situatie waar zij niet om hebben gevraagd, maar die wél recht hebben op een veilig en waardig leven.

Logo Stichting Kleurrijk Leven voor Suriname (png)

Volg ons op Facebook:

  • Facebook

Burggraafstraat 6
4902 AP Oosterhout

Nederland

 

Doneren kan via bankrekening: 

NL10 INGB 0670372757

T.n.v. Stichting Kleurrijk Leven voor Suriname. 

bottom of page